Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kineski mobiteli – gdje i kako ih kupiti?

kineski mobiteli

U samim počecima dok još kineski mobiteli nisu bili toliko popularni, bilo ih je moguće kupiti jedino na Ebayu ili nekoj sličnoj online trgovini. Tek kasnije naglo raste broj kineskih online shopova, a istovremeno i njihova popularnost. Osim toga mogli ste i primijetiti da su određene lokane IT trgovine proširile svoju ponudu s kineskim mobitelima. Pa se postavlja pitanje koja je najbolja solucija kod navedene kupovine?

U današnje vrijeme ako nešto kupujete iz Kine pogotovo kada su u pitanju kineski mobiteli, trebate dobro razmisliti gdje i na koji način obaviti kupovinu. Po mojem mišljenju u ovom slučaju imate tri moguće opcije a to su: kupovinu putem kineskog online shopa, putem službenog web shopa od strane proizvođača ili putem svoje lokalne IT trgovine. Inače koliko mi je poznato tek nekoliko kineskih proizvođača poput Xiaomi, Oppo, Meizu imaju svoj službeni web shop.

Kupnja kineskih mobitela na online web shopu

Online web shop je jednostavno rečeno trgovina koji vam omogućava da obavite kupovinu iz fotelje, a možete kupiti sve od igle do lokomotive naravno kada su u pitanju kineski online dućani. Takvih online trgovina trenutno ima mali milijun dok tek nekoliko njih isključivo prodaje kineske mobitele i njihovu pripadajuću opremu.

->> Naša preporuka su trgovine Gearbest i Tomtop

 

kineski mobiteli

Prednosti

  • Puno niža cijena proizvoda
  • Veći izbor
  • Jednostavna kupovina
  • Najnoviji modeli su puno ranije dostupni kod njih nego kod lokalnih IT trgovina

Nedostaci

  • Vrijeme dostave pošiljke nepredvidivo
  • Potencijalno dodatni troškovi u obliku plaćanja PDV-a i carinskih troškova
  • Mogući dodatni troškovi ako je potrebno poslati mobitel na popravak u Kinu

Kupnja kineskih mobitela u lokalnoj IT trgovini

Lokalne IT trgovine su dućani s informatičkom opremom koji su najčešće locirani u našoj blizini. I od nedavno je nekoliko takvih trgovina proširilo svoju ponudu s kineskim mobitelima.

 

kineska mobiteli

Prednosti

  • Brza dostava ili je proizvod odmah dostupan u trgovini
  • Jednostavan dolazak u servis radi popravka uređaja
  • Nema dodatnih troškova kao plaćanje PDV-a i carinskih troškova
  • Također jednostavna komunikacija s IT trgovinom

Nedostaci

  • Cijene mobitela su znatno više u odnosu na cijene kineskih online shopova

Kineski mobiteli – Zaključak

Sve u svemu trebate dobro razmisliti gdje ćete kupiti svoj novi kineski mobitel. Evo recimo na primjer da se odlučite na kupnju mobitela preko kineske online trgovine. Odmah u startu trebate računati na to da ćete vrlo vjerojatno trebati platiti 25% PDV-a i carinske troškove koji iznose oko 25-30kn.

Isto tako trebate imati na umu da pošiljka može kasniti iz raznih razloga, a za kraj kad vam konačno stigne mobitel na kućnu adresu, u rijetkim slučajevima se može dogoditi da je već u samom početku mobitel neispravan što bi doista bio najgori mogući scenarij.

Tada najčešće trebate poslati mobitel nazad u Kinu na popravak ili zamjenu za drugi, a troškove poštarine snosite sami ako se naravno ne dogovorite drugačije. Naravno nije sve tako sivo jer večina kupaca je imalo pozitivna iskustva s obzirom da nisu bili obvezni platiti davanja državi, a istovremeno je mobitel stigao potpuno ispravan.

Iz ovoga možete zaključiti da ne postoji univerzalan odgovor na pitanje gdje je najbolje kupiti kineski mobitel. Također su baš zbog navedenih mogućih problema određene kineske kompanije otvorile u Europi skladišta pa za određene proizvode odnosno modele imate mogućnost da vam se pošiljka pošalje iz EU-a. Na taj način vam pošiljka puno brže stigne na vašu kućnu adresu, a također niste obvezni platiti davanja državi.

Na našem portalu možete pratiti koji su kineski mobiteli trenutno aktualni, te saznati njihove konfiguracije i cijene koje često dolaze uz vrlo primamljive popuste.

Koja su vaša iskustva s kupovinom iz Kine? Javite nam!

Možda će vas zanimati